Muhammed Ali Clay’in hikâyesini kendi ağzından anlatan tek kitap!
On Ocak 16, 2017 | 0 Comments

Muhammed Ali Clay’in hikâyesini kendi ağzından anlatan tek kitap!

“Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım!”

Muhammet Ali, 1960’lı ve 70’li yıllarda, mağlup edilemez yumruğu, Müslüman oluşuyla ve ırkçılık karşıtı direnişiyle bütün dünyada zihinlere kazındı.

 

Yeni nesil Muhammet Ali’yi 1996 Olimpiyatları’nda Parkinson hastalığı nedeniyle elleri titreyerek yaktığı ‘Olimpiyat meşalesi’yle tanıdı. Oysa 1960’larda ve 1970’lerde Ali; ırkçılık, politika, din ve boks alanında Amerika ve bütün dünyada zihinlere damgasını vurmuş büyük bir şahsiyettir.

Boks kariyerinde zirveye tırmanan genç Cassius Clay, Müslüman olur ve Muhammet Ali adıyla “Beyaz Amerikalıların” tepkisini toplar. Üstelik hızla gelişen siyah Müslüman Amerikalı bilinciyle ‘Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Ünvanı’nın elinden alınması ve hapis cezasına çarptırılması pahasına Vietnam Savaşı’na katılmayı reddeder. Böylece bir yandan Amerika’nın büyük bir kesiminin nefret ve düşmanlığına maruz kalırken öte yandan da siyasî alanda genç siyah Amerikalılar ve liberaller arasında bir kahraman haline gelir.

Her zaman doğru olduğuna inandığı şeyi yapan bu cesur siyah Müslüman boksörün hikayesini kendi ağzından anlatan tek kitap!

“Yıllar sonra, geriye dönüp baktığımda bir feragat duygusu hatırlıyorum. Ben İslâm’da

zencilerin kölelikten kurtuluşunu, özgürlüğü, eşitliği, adaleti görüyorum; fakat bunlar, Louisvillo sponsorlarıma açıklayabileceğim cinsten şeyler değil…”

—Muhammed Ali Clay

Bu kitap Muhammed Ali efsanesinin doğup geliştiği dönem hakkındaki her ayrıntıyı içermektedir: ünlü boksörün çocukluğu, ailesi, yetiştiği ortam, boksa başlaması, Müslüman oluşu, Amerikan bürokrasisiyle sürdürdüğü mücadele, evlilikleri ve çocukları, kişiliği, fikirleri, seçimleri, boks yapma tarzı, antremanları, maçlara hazırlanması ve tarihe geçen maçlarının seyri…Şu an 61 yaşında olan Muhammed Ali, örnek bir sporcu ve inançları adına mücadele vermiş bir dava adamı olarak cesaret, irade, eşitlik, özgürlük, barış, toplumsal sorumluluk, gibi değerlerin

temsilcisi olmaya devam etmektedir.

Kitabı detaylı incelemek isteyenler burayı tıklayabilir.

Bir Cevap Yazın